Chata pod Rysmi

Chata pod Rysmi je najvyššie položenou (2250 m n. m.) a najmladšou tatranskou chatou, ktorá bola postavená v roku 1933. Je situovaná v suťovisku pod sedlom Váha v rovnomennej dolinke, ktorá je súčasťou kotliny Žabích plies v uzávere Mengusovskej doliny. Vďaka tejto polohe bola niekoľkokrát zničená kamennými i snehovými lavínami. Chata v súčasnosti poskytuje nielen stravovanie, ale aj ubytovanie v nocľahárni v strešnej nadstavbe, v prípade potreby i v jedálni na dlážke.

Chata je výborným východiskom k horolezeckému podnikaniu v Bielovodskej doline (Ťažká-Česká dolina, Galéria Ganku, Rysy...), ale aj v horných partiách Mengusovskej doliny a Zlomísk. Okolo chaty vedie turistický chodník na Rysy, ďalej s prechodom na Morské oko. Je otvorená len v letnej sezóne (od 15.6. do 31.10.)

Prístup:

Zo Štrbského plesa po červenej značke, po modrej značke od Popradského plesa na rozcestník Žabie plesá, Hincove plesá a od rozcestníka ďalej po červenej na Chatu pod Rysmi (3:30). Z Poľska od Morskieho Oka 3:50 hod. cez vrchol Rysov.

Vlastníkmi chaty je Klub slovenských turistov a SHS James. Chatárom je Viktor Beránek.

Web: www.chatapodrysmi.com

Telefón: +421 903 181 051; +421 52 442 23 14 (Chata nemá mobilný signál, preto je lepšie zaslať SMS).

Tešíme sa na vašu návštevu!